Home

Tuesday, 23 August 2011

Jamie Oliver's lemon drizzle cake

It's my birthday, and I deserve a treat.

Lemon drizzle cake seemed like quite a treat to me :)

I found the recipe while browsing through my Cook with Jamie cookbook. Lemons, poppy seeds, cake. Doesn't that just sound delicious? Well I thought so.

It is very straightforward to make and it turned out lovely and very, very, very lemony.

Here is a link to to recipe on the Jamie Oliver website.
Scroll down if you want to see the Dutch version of the recipe.

If life hands you lemons, make a lemon drizzle cake!



Notes:
As usual I didn't follow the recipe exactly (I know, I know).
- I didn't line the cake tine with greaseproof paper - I just buttered it well and the cake came out no problem.
- I forgot to sieve the flour and once again, no problem there...
- I didn't have enough icing sugar so I used what I had in the house, about 50 gr less than in the recipe. Doesn't look like it made a big difference to the end result!


Recept:


nodig voor de taart:
115 gram boter, zacht geroerd
115 gram suiker
4 grote (biologische) scharreleieren
180 gram gemalen amandelen
30 gram maanzaad
geraspte schil en het sap van 2 citroenen
125 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
nodig voor de citroensiroop:
100 gram suiker
90 ml citroensap
nodig voor citroenglazuur:
225 gram poedersuiker
de geraspte schil en sap van 1 citroen
BEREIDING:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius of stand 4.
Vet de bodem en randen van een springvorm met een doorsnede van 20 cm in en bekleed hem met bakpapier.
Klop de boter en suiker met een elektrische mixer of houten lepel op tot een luchtige, romige massa. Klop de eieren er één voor één door. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige helemaal is opgenomen.
Spatel de gemalen amandelen, maanzaadjes, citroenschil en -sap en de gezeefde bakmeel erdoor heen. Schep het mengsel in de springvorm en plaats het 40 minuten in de voorverwarmde oven, to het lichtbruin van kleur is.
Je kunt controleren of het gebak gaar is door een cocktailprikker middenin te steken. Haal hem na 5 seconden erweer uit. Is de prikker schoon en droog, dan is het gaar. Wanneer de prikker nog plakkerig is, moet het nog even in de oven.
Laat het gebak nog even in de vorm staan en stort het vervolgens op een rooster om volledig af te koelen.
Maak de citroensiroop door de suiker en het citroensap in een pan te koken tot alle suiker is opgelost. Prikin het hele oppervlak van het nog warme gebak kleine gaatjes met een coctailprikker en sprenkel daarna de siropp erover.
Zeef de poedersuiker voor het glazuur in een kom, doe de citroenschilrasp en het sap erbij en roer alles tot een glad papje. Leg het bijna afgekoelde gebak op een serveerschaal en schenk het glazuur er voorzichtig over. Als je op het midden van het gebak schenkt doet de zwaartekracht de rest! Een prachtig druipeffect!

Desgewenst kun je het effect een handje helpen met een lepel.



2 comments:

  1. Lekker!!! En natuurlijk gefeliciteerd met je verjaardag, geniet van de taart!

    ReplyDelete