Home

Wednesday, 17 August 2011

My Mom's banana bread

I love banana bread.

It conjures up happy childhood memories for me.
We must have had a lot of ripe bananas in the house when I was growing up because my Mom made banana bread all the time... but then again, it could just be a trick of the mind.

Here is my mom's recipe, which I bake more often than I should.

Please also scroll down to the bottom of the post because for the first time ever I am translating a recipe into Dutch!



Ingredients:
0.5 cup butter (125 gr)
1 cup sugar
2 eggs
2 cups flour
2 teaspoons baking powder
4 - 6 small to medium sized ripe bananas - peeled and mashed
1 teaspoon vanilla (paste or essence will do)
0.5 teaspoons salt
A little bit of butter to grease the baking tin

Method:
Preheat the oven to 180 degrees Celsius.
Cream the butter and the sugar.
Mix in the vanilla.
Mix in the eggs.
Add all the dry ingredients and beat together (do not over beat this mixture!).
Add the mashed bananas and just mix it through gently.
Pour the mixture into a greased bread loaf tin (or a rectangular baking tin).
Bake for one hour.
It is ready when a toothpick or a fine skewer comes out clean.
Remove from the oven and let it rest for 5-10 minutes before turning it over onto a cooling rack.

You can either enjoy this warm or wait a day - the banana flavour tends to intensify if you leave it over night (in an airtight container of course!).








Ingredienten:

125 gr zachte boter (plus ekstra om in te vetten)
1 kop suiker
2 eieren
2 koppen bakmeel
2 tl bakpoeder
4 - 6 rijpe bananen - (pel de bananen en prak ze fijn met een vork)
1 tl vanille extract
0.5 tl zout


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 "Celsius en vet een broodvorm.
Klop in een grote kom de suiker en zachte boter door elkaar.
Roer de vanille extract er bij.
Klop de eieren door en vervolgens de droge ingredienten. 
Voeg de bananen toe aan het mengsel en roer rustig door.
Schep het mengsel in de broodvorm en bak voor 60 minuten in het midden van de oven.
Het bananenbrood is gaar wanneer een satestokje schoon uit het brood komt.
Laat het brood 5 - 10 minute afkoelen in de vorm en stort het dan op een rooster om verder af te koelen.

Eet smakelijk!


3 comments:

  1. Het ziet er erg lekker uit! En was ook lekker :-) Ik heb zo'n zin om iets te bakken vandaag.. Gelukkig heb ik geen bananen in huis. Ga het nog wel een keer maken!

    ReplyDelete
  2. Dankjewel Marjolein - you only had a small piece though, best you make it when you have some ripe bananas!

    ReplyDelete
  3. Je bananenbrood ziet er goddelijk uit.
    Ga hem tzt zekers een keertje proberen.
    Ik gek op bananen en brood/cake.


    Wat een leuk idee trouwens om voor je dochters een knopenpot te maken.
    Ik kan me nog wel herinneren dat wij zeer regelmatig met die van mijn moeder speelden.

    Kleurtje bij elkaar.
    Zelfde vormpjes etc. etc.

    ReplyDelete