Home

Thursday, 21 November 2013

Upside Down Pear Cake

I bought a lot of pears and the kids decided not to eat them.
Why? Well who knows.
The pears were sweet and delicious and I should know because I had to eat a lot of them.
So instead of cleaning the house I decided to bake a cake with the last three pears.
Good idea right?

The cake turned out delicious! I could probably have baked it 10 or 15 minutes longer to caramelise the pears more, but I was worried that the kids might not like it if the pears became too dark.

And did I mention this is a weight watchers recipe?
Yep, I'm trying to be very good so there you have it.
It also means that I have to restrain myself from eating the whole cake...




Here is a copy of the recipe in Dutch. If you want an English version then you'll have to mail me or leave me a comment!

1 koffielepel(s) Olie, zonnebloem
2 eetlepel(s) Bruine suiker
2 koffielepel(s) Kaneel
400 g Del Monte Halve peren op sap, drooggedept
6 eetlepel(s) Margarine, 60% vet  (I used butter and not margarine)
125 g Basterdsuiker, wit
2 middelgroot/middelgrote Ei
125 ml Zure room
125 g Zelfrijzend bakmeel

Instructies
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een cakeblik in met een klein beetje olie. Bedek de bodem en de zijkanten met bakpapier. Bestrooi de bodem van het cakeblik met de bruine suiker en 1 koffielepel kaneel. Snijd de peren in schijfjes en verdeel ze over de besuikerde bodem.

Gebruik de mixer voor het mixen van de margarine met het suiker. Voeg één voor één de eieren toe, blijf mixen. Doe de zure room en het bakmeel bij het geheel en roer ook de resterende koffielepel kaneel erdoor.

Schep de cakemix bovenop de peren in het bakblik. Strijk glad met de achterkant van een lepel. Bak 1 uur in de oven of tot de cake gaar is. Test dit door een sateprikker in de cake te prikken. Laat de cake 5 minuten afkoelen voordat je deze op de kop uit het bakblik laat glijden.

Snijd de cake in plakjes en serveer warm.

No comments:

Post a Comment